Aktiviteter

Medlemmene i Ålesund og omegn zontaklubb deltar på medlemsmøter, ledermøter, landsmøter, distriktsmøter og kongresser i inn- og utland regi av zonta. Her møter vi interessante kvinner med ulik yrkesbakgrunn og erfaring, som står sammen om å styrke kvinners stilling i verden, spesielt med vektlegging på utdanning til et selvstendig liv.

Medlemsmøte Regatta 5.4.22
Velsmakende koldtbord 5.4.22

Medlemsmøtene har variert program og gir faglig påfyll. Vi besøker private- og offentlige bedrifter og institusjoner, og får et innblikk i hva som rører seg i nærings- og kulturlivet i Ålesund og omegn. I et par år har vi vært preget av pandemien, og program har blitt satt opp fortløpende i henhold til myndighetene sine anbefalinger. Fra mars 2022 er vi over til normale tider.

Hvert år har vi et prosjekt, hvor vi donerer lokalt til ulike formål. Gaver til kr 5000 ble i des. 21 gitt til barn på Krisesenteret og til kvinne på Blå Kors i Ålesund. Kr 5000,- ble i feb 21 gitt til Kirkens Bymisjon i Ålesund til innkjøp av vekter for å måle opp pakker med kaffe, et arbeids- og sysselsetting prosjekt som gir engasjement til flere ungdommer på oppdrag. Ildsjelene fra Prosjekt Filippinene, May Britt Tynes og Lone Tynes Anderson, fikk i mars 21 overrekt kr 10 000,- til deres hjelpeprosjekt, som bl.a. gir barn fra 3-5 år skoletilbud, mat og klær. 

Ragnhild overrekker kr 10000 til prosjekt
May Britt Tynes forteller om oppstarten av Prosjekt Filippinene
Demo av Oriflameprodukt Lillian og Wenche
Interesserte tilhørere under Oriflamepresentasjonen
Hagebesøk

Aktivitetene er varierte og lærerike. I tillegg til ovennevnte nevnes

 • Møte med 2 kvinnelige flyktninger fra Afganistan og Syria som gripende fortalte sin historie.
 • Grethe Sunde som fortalte fra sitt besøkt i et større hjelpe- og utdanningsprosjekt i Kenya, som Sunnmøringer står bak.
 • Bedriftsbesøk hos Br. Sunde, med en flott innføring i bedriftens historie og aktivitetene i dag.
 • Et besøk i Aggregat Kunstsenter, hvor kunstner Bent Erik Myrvoll delte sine kunnskaper om kunst, pigment, farger. 
 • Besøk i Teaterfabrikken, et etablissement som drives av en driftig kvinne, Astrid Overå, som i juni 2019 ble tildelt kr 200 000 i kunstnerstipend.
 • Årlige Oriflameprosjekt, til inntekt for humanitære formål lokalt og internasjonalt. Les mer om vårt program på siden «Hvordan bli medlem».

Les mer

 

Tidligere aktiviteter

 • Filmer med fokus på sterke kvinner: Den prisbelønte filmen «The Wife», der ektefellen fikk Nobels litteraturpris for litterære verk utført av sin kone. «The Post» handler om avsløringen av de hemmeligholdte Pentagonpapirene, der den kvinnelige eieren står opp for ytringsfriheten.
 • Omvisning og innføring i den flotte hagen til Kari Olin Karlsen, Remane, Langevåg.
 • Den nasjonale sittende presidenten eller nestleder besøker klubbene i Norge, og sist fikk vi besøk av nestleder i ZN Ruth Hørgård Fagerhaug, Trondheim, som fortalte om det som rører seg i zonta i dag, og hun ga oss en leksjon i praktisk yoga. Vi har bl.a. besøkt bedriften Kvist porselen, Vatne og fått en innføring i produksjonen.
 • Besøk av Informasjonskomitéen i Zonta Norge, som er ansvarlig for websidene til Zonta Norge
 • AD Elin Hetland Mong holdt et interessant innlegg om IGLO, et verktøy for konkrete tiltak og handlinger i klubben. 
 • Olaf Hoff, den gang ansvarlig for integrering av unge flyktninger i Sula kommune, hadde et meget interessant og engasjerende foredrag om prosjektet.

Bedriftsbesøk

 • Pralina Sjokoladefabrikk v/eier Trude V Huse
 • PC-Support, Sykkylven, en innovativ PC-bedrift som tilbyr ulike IT-tjenester med høy grad av sikkerhet
 • Hotell Brosundet m/orientering om hotellvirksomheten og 62 gr nord sine skreddersydde aktivitetstilbud for turister som besøker Ålesund og Sunnmøre.
 • Galleri Synnøve i Karsteingarden, Åse, hvor Kari Bjørg Tennø foalte om sin oppvekst som tyskerbarn under og etter krigen. 
 • Bonde Weiberg Aurdal, Velledalen, omvisning og innføring i den automatiserte gårdsdriften.  bedriftsbesøk på Sunnmørsposten v/ansvarlig redaktør Hanna Relling, som ga et interessant perspektiv på avisdrift og redaksjonelt stoff før og nå og de utfordringer en står overfor i konkurranse med sosiale medier og presentasjon av «dagsaktuelle nyheter «.  
 • Tingretten og interessant innføring i saker, saks- og rettergang. 

Prosjekt

 • Flere Oriflameprosjekt med demonstrasjon, salg og utlodning av fine gevinster, servering
 • Bypatriotens julemarked med salg av grøt i Korstunellen i desember
 • Salg av roser og dekorasjoner til ulike høytider 

 

 

 

 

 

 

Ståle Welle daglig leder PC Support viser sikkerhetslagring av data
Solveig og Lillian – Oriflameprosjekt nov-16
Besøk av Helen Pörtner student fra The United World College i Flekke, Sogn og Fjordane 1.11.16. Hun har fått YWPA utdanningsstipend fra Mainz Zontaklubbog fra Distrikt 28. Helen, som har tatt initiativ til foundraising,  fortalte fra sine ulike prosjekt.

 

Ledermøtene Holdes i februar, og leder eller representant fra styret deltar. Ragnhild deltok på ledermøte i Hå kommune, med lederutvikling/coaching, aktuelle internasjonale zontasaker, og stipendordninger, sosiale medier, zonta i Europa, Zonta sin mulighet til påvirkning i FN og Europarådet, og workshops. I 2018 deltok presidenten på møtet i Oslo. Reidun og Ragnhild deltok i Oslo i 2017. Her fikk de orientering om aktuelle Zontasaker, internasjonale prosjekter i dette bienniet, rapport fra klubbene og interdistriktseminar i Wien, innføring i websidene og IGLO, en rekrutteringsmodell for nye medlemmer.

Landsmøtene i Zonta Norge holdes hvert annet år i september. Møtet ble holdt digitalt i 2020. I 2018 reiste Laila og Ragnhild til Sauda, hvor tema for møtet var «Kvinner og Kraft». Oslo Zontaklubb arrangerte i 2016 under tema: For kvinners rettigheter. Mer jobb å gjøre! 

I 2012 sto vår klubb for det vellykkede arrangementet med tema «Kvinner langs kysten». Foredragsholder Leo Oterhals, forfatter av «Havets døtre, sterke kvinner i kystmiljøet», ga et sterkt bilde av kvinnenes kamp. Det er en svært lærerik prosess å delta i planlegging, gjennomføring og evaluering av et landsmøte, og det er mange brikker som skal på plass før et større arrangement går av stabelen. Medlemmene knytter nye relasjoner og alle blir mer sammensveiset.

Distriktsmøtet Ålesund og omegn zontaklubb er en av ni klubber i Norge. Zonta Norge er ett av 4 land som danner distrikt 13 i organisasjonen Zonta Internasjonal. Hver annet år møtes medlemmer til distriktsmøte, og møtet holdes digitalt fra Egersund i 2021. Ragnhild deltok i København i 2019 med markering av Zonta international 100 år. I september 2017 ble distriktsmøtet holdt på Island, i Reykjavik, og her deltok Elsa-Karin, Laila og Ragnhild. Tema for konferansen var «Women on the move». Reidun, Elsa-Karin og Ragnhild deltok i Legoland, Danmark i 2015. I 2013 deltok 6 medlemmer på distriktsmøtet i Sandnes. I 2011 ble møtet holdt i Akureyri, som er Ålesund sin vennskapsby på Island. Her deltok 9 medlemmer. 

Det er både sosialt og lærerikt å delta, med mange interessante foredrag og work shops. Det er først når en deltar på de ulike events at en forstår fullt ut hva zonta står for, og den utrolige innsatsen som legges ned av kvinner over hele verden for å bistå kvinner i deres kamp for frihet og verdighet.

Kongresser/Convention er møter hvor kvinner fra hele verden deltar. Kongressen ble holdt digitalt, Chicago juli 2020.

I juni 2018 ble konferansen holdt i Yokohama, Japan der Ragnhild deltok sammen med mange representanter fra flere klubber i landet. Utrolig lærerikt og spennende møte med zontianere fra hele verden.

I 2010 ble ett av våre medlemmer Nina Ervik tildelt kr 10 000 i stipend fra distrikt 13, for å delta på kongressen i San Antonio, USA. Sammen med Linda Hestholm representerte de vår klubb. De fikk rapport om de internasjonale prosjektene, og at donasjoner gikk til de øremerkede prosjektene i verden.

I 2004 deltok to medlemmer i New York, og foruten arbeidsmøter, work shops og sosiale sammenkomster, ble det utflukter til Ellis Island, frihetsgudinnen, FN og et fantastisk fyrverkeri på frihetsdagen 4. juli.