The Wife – Odeon kino 5. mars kl 2030

I forbindelse med «8. mars-arrangement» har Kvinnestatus internasjonale komité fått satt opp filmen The Wife på Odeon kino denne kvelden. Ålesund og omegn zontaklubb møtes på restaurant Vinterhagen, nye Moa kl 1830. Her vil vi ha en introduksjon til filmens tema og kort om ulike paroler for 8. mars og kvinnefrigjøring. Vi spiser et godt måltid mat før vi entrer arena for kveldens tema.

I skyggen av den suksessrike mannen – filmanmeldelse av kinomagasinet KM

Glenn Close overbeviser i film med #metoo-tema. The Wife er et godt karakterdrevet drama, hvor den fantastiske Glenn Close overbeviser som den selvoppofrende konen.

I filmens åpning får Joe en telefon tidlig på morgenen. Det er Nobelkomiteen i Sverige. Før samtalen går videre insisterer Joe at konen må få høre på den andre telefonlinjen. Dette utløser noe i Joan, og bringer 40 år med bitterhet og tapte ambisjoner til overflaten. Turen til Stockholm blir dermed ikke helt som Joe hadde tenkt, og en lenge skjult hemmelighet får store konsekvenser når den kommer til overflaten. Når hun er på plass gratulerer Nobelkomiteen Joe med Nobelprisen i Litteratur.

Sett fra utsiden virker Joe og Joan å ha det perfekte ekteskap, men etter beskjeden fra Nobelkomiteen begynner det tilsynelatende forbilledlige ekteskapet å slå sprekker. I førti år har Joan brukt hele sitt liv på å støtte sin mann Joe i hans karriere som forfatter. Han er en kronisk utro narsissist som fremstår som en svært usikker mann, som samtidig har store tanker om sitt eget forfatterskap. Gjennom tilbakeblikk fra 50- og 60-tallet forstår vi hva den store hemmeligheten er før den avsløres. Det bygger effektivt opp min sympati for Joan og avsmak for den pompøse og selvgode Joe.

The Wife er en adapsjon av romanen fra 2003 med samme navn skrevet av Meg Wolitzer. Filmen fletter dens 1990-talls narrativ med tilbakeblikk fra 1950- og 1960-tallet, når hovedkarakterene først møttes. I 1958 er Joan en lovende litteraturstudent, og Joe hennes professor. Tilbakeblikkene fungerer godt som tilleggsinformasjon til hovedfortellingen, og det tildeles passe med tid til denne delen av historien.

Det illustreres hvordan den talentfulle forfatterspiren Joan sliter med å godta forventningene av kvinner på dette tidspunktet, og hva kvinner egentlig kunne oppnå i en mannsdominert verden. Sympatien for Joan bygges vellykket opp og bitterheten mot Joe får større forståelse.

1990-talles Joan fremstår som den perfekte, støttende ektefellen. I mediesirkuset rundt Nobelprisen befinner hun seg hele tiden i bakgrunnen av hennes genierklært ektemann. Hun passer på at ektemannen tar pillene på rett tidspunkt, at han ikke har smuler i skjegget og holder jakken hans når han er opptatt med pressen. Joan fremstår som den arketypiske kvinnen i ordtaket ”bak en hver vellykket mann står en sterk kvinne”. Til og med når han vitser om at Joan heldigvis ikke skriver, klarer hun å påtvinge et smil.

 

 


Arrangementdetaljer

  • Date: